Is stress de oorzaak van jouw overgewicht?

Wat te doen tegen stress? Vanaf maart 2019 kun je bij Nederland Slank terecht voor een uitgebreide EEG-meting. Ontdek of jouw overgewicht (mede) wordt veroorzaakt door stress. Met de EEG-meting kunnen we de hersenactiviteit meten en je een passend advies geven.

Meer weten? Vraag nu een gratis consult aan of schrijf je direct in voor een gratis EEG-meting t.w.v. €75,-!

De verbanden tussen chronische pijn, stress, angsten en trauma

Maar ook eetstoornissen en overgewicht....

Chronische pijn gaat vaak gepaard met onrust en stress, verhoogde prikkelbaarheid, malende gedachten en moeite met het loslaten van negatieve ervaringen. De onderliggende reden hiervoor is dat al deze symptomen worden veroorzaakt door dezelfde bron, namelijk een te veel activatie van de GLUTAMAAT-receptoren in de hersenen en zenuwbanen doorheen het lichaam. Deze receptoren worden aangestuurd door lichaamseigen en lichaamsvreemde glutamaat (bv. E621). E621 vind je vooral in bewerkte voeding.

Hyper-GLUTAMAAT-receptor activiteit kan gezien worden als de belangrijkste oorzaak van chronische en neuropatische pijn. Het remmen van de GLUTAMAAT-receptoren vermindert deze pijn, maar ook inflammatoire en orgaanpijn.

stress

Het pijngeheugen

Onderzoek toont aan dat pijn wordt geactiveerd door de GLUTAMAAT-receptoren. De pijn
kan blijven bestaan, zelfs wanneer de oorzaak van de pijn ondertussen is verdwenen. Dit
verklaart onder meer het fenomeen ‘fantoompijn’. Onderzoekers konden aantonen dat
zodra men de GLUTAMAAT-receptoren afremt, de fantoompijn verdween.

Het trauma- en angstgeheugen

Hyperactiviteit van de GLUTAMAAT-receptoren staat in verband met negatieve ervaringen
zoals angsten, en trauma’s. Onderzoek wijst uit dat deze receptoren de negatieve ervaringen inprenten in het celgeheugen. Mensen met een hyperactiviteit van
de GLUTAMAAT receptoren hebben moeite met het loslaten van negatieve ervaringen, ze
blijven ‘hangen’ in het verleden. Het trauma kan niet losgelaten worden en men
ontwikkelt gaandeweg meer angsten en vermijdend gedrag. Maar ook ontwikkelt men gemakkelijk eetstoornissen en overgewicht als gevolg van het niet los kunnen laten van trauma's.

Het erfbare trauma te dik

Een ander opzienbarend onderzoek is dat het traumageheugen wordt doorgegeven aan de
volgende generatie. Onderzoekers gaven aan ratten gedurende verschillende weken
elektrische impulsen waardoor de ratten gingen schokken van de pijn. Tegelijk sprayden ze
de geur van kersenbloesem op de ratten. Vervolgens lieten ze deze ratten paren. De
babyratten werden goed verzorgd, ze kregen geen elektrische pijnprikkels en verder
normale rattenvoeding. Toen de nakomelingen een paar weken oud waren, sprayden de
onderzoekers om beurt tien verschillende geuren in hun kooien. Alleen bij de geur van
kersenbloesem gingen de nakomelingen plots schokken, hetzelfde zoals hun ouders. De
onderzoekers hadden aangetoond dat het trauma van de ouders overgedragen wordt op de volgende generatie. Het geheugen werd geactiveerd door een trigger.

Dit onderzoek zou een verklaring kunnen zijn waarom mensen onverklaarbare angsten, trauma’s en fobieën ontwikkelen en deze niet kunnen los laten. Ook overeten en overgewicht kan vaak te maken hebben met het erfbare trauma.

 

Referenties:

[1] Braga LL, Mello MF, Fiks JP. (2012). Transgenerational transmission of trauma and resilience: a qualitative study with Brazilian offspring of Holocaust survivors.

[2] Chemtob CM, Nomura Y, Abramovitz RA. (2008). Impact of conjoined exposure to the World Trade Center attacks and to other traumatic events on the behavioral problems of preschool children.

[3] Hermanussen M, García AP, Sunder M, Voigt M, Salazar V, Tresguerres JA. (2006). Obesity, voracity, and short stature: the impact of glutamate on the regulation of appetite.

[4] Randy A. Sansone, MD,corresponding author Daron A. Watts, MD, and Michael W. Wiederman, PhD. (2013). Childhood Trauma and Pain and Pain Catastrophizing in Adulthood: A Cross-Sectional Survey Study.

Tags: artikelen, blog

Rachida Lachhab

Geschreven door:
Rachida Lachhab

Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. De evolutionaire gezondheidsleer boeit haar in het bijzonder omdat zo veel van de huidige kwalen hun oorsprong hebben in voeding.
Rachida is Orthomoleculair Therapeut en Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, spreker en docent. Ze studeerde af aan de Haagsche Hogeschool als diëtist en Orthomoleculair Therapeut werd ze bij Natura Foundation. De evolutionaire gezondheidsleer boeit haar in het bijzonder omdat zo veel van de huidige kwalen hun oorsprong hebben in voeding.

Waarom Nederland Slank?

  • 1 Afvallen zonder honger
  • 2 Snel resultaat
  • 3 Lekker eten
  • 4 Levenslang effect
  • 5 No cure no pay!

Plan hier nu je gratis consult in+

of bel ons op 085 065 7472

  • Consulten door het hele land
  • Consulten in het buitenland mogelijk via skype

CATEGORIEËN

Alle blogs

POPULAIR

RECENT