Oxytocine, het gelukshormoon of knuffelhormoon

Wat is oxytocine

Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, bevordert ons sociale gedrag. Het verbetert ons vermogen om emoties te herkennen, het vermindert de sociale stress en het helpt ons om ons te binden en vertrouwen te hebben.

Oxytocine staat bekend als belangrijk hormoon voor moederlijk gedrag. Vrouwen hebben dan ook meer van dit stofje dan mannen. Dat is de reden waarom vrouwen beter zijn in het socialiseren dan mannen. Daarnaast is het ook een stressremmer.

Voor het activeren van het gelukshormoon en ook heel veel andere beloningsstoffen (zoals 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine en serotonine) is het belangrijk dat het endorfinesysteem optimaal functioneert.

Knuffelhormoon Binden en vertrouwen met oxytocine

Functies oxytocine

Het knuffelhormoon oxytocine wordt bij iedereen door positief contact aangemaakt. Denk bv. aan aankijken, aanraken, knuffelen, maar ook vrijen.

 

Seksuele opwinding: libido, orgasme en erectiekwaliteit

Oxytocine is een stofje, wat door het herkennen van het gezicht van je partner wordt opgewekt.

Testosteron heeft een tegenwerkend effect op het knuffelhormoon. Testosteron verbetert op kort termijn de kwaliteit van de erectie. Wil je de erectiekwaliteit op lang termijn verbeteren, dan heb je daar oxytocine voor nodig. Testosteron zorgt namelijk ervoor dat je op jacht gaat en met oxytocine ga je je verbinden.

Door seksuele opwinding gaan vrouwen meer oxytocine aanmaken. Hoe beter het orgasme, hoe meer er van het gelukshormoon vrijkomt. Hoe meer er bij de vrouw vrijkomt, hoe makkelijker de spermacellen in de vagina kunnen bewegen. Dus kun je makkelijker zwanger worden.

 

Bevalling

Tijdens een natuurlijke bevalling komt oxytocine vrij om weeën op te wekken. Kort daarna komt endorfine vrij. Endorfine heeft een pijnstillend effect. Na de geboorte is er veel vreugde, is de baby alert en de moeder energiek.

Bij een ingeleide bevalling en bij een keizersnede wordt een hoge dosering van het hormoon toegediend. Hierdoor blokkeert men (voor een lange tijd) het vrijgeven van oxytocine door het lichaam. Er is dan sprake van een oxytocine-resistentie. Hierdoor kan het endorfinesysteem verzwakken. Mama ervaart minder binding met het kind en de vreugde is vaak ver te zoeken.

 

Borstvoeding

Het hormoon helpt ook bij het vrijgeven van moedermelk.

 

Hechting en verbondenheid

Hechtingsproblemen beginnen al voor en bij de geboorte. Het eerste contact van het kind met de buitenwereld is vaak de medische wereld en dat is niet echt bevorderend om een band op te bouwen!

Uit een experiment bij apen blijkt dat de kans dat koppels met dezelfde hoeveelheid oxytocine bij elkaar blijven groter is dan bij koppels met een groot verschil in de oxytocine niveau.

 

Sociale interacties

Oxytocine verlaagt de stress en verhoogt het gevoel va verbondenheid en vertrouwen. Het zorgt ook voor het vrijkomen van 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine, waardoor wij binnen een sociale context kalmte en plezier beleven.

 

Pijn en depressie

Een oxytocine-resistentie kan leiden tot een endorfine-resistentie en chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan fibromyalgie, aan depressie bij vrouwen en autisme.

Hoe kun je meer oxytocine maken

Een natuurlijke bevalling is de eerste stap voor de moeder en het kind om voldoende oxytocine te kunnen aanmaken. Gelukkig zijn er hele makkelijke oplossingen om als volwassene voldoende oxytocine te kunnen aanmaken;

Verliefd worden.

Seks hebben.

Een baby vasthouden en ruiken.

Huid op huid contact: denk bijvoorbeeld aan een massage geven en een massage krijgen. En vergeet niet dat je jezelf ook kun masseren, het gaat om het warm wrijven van je lichaam.

Knuffelhormoon Neem een huisdier om beter gelukshormoon te maken

Een huisdier nemen.

Knuffelen, zo hard dat jullie buiken tegen elkaar aan gaan.

Sauna: door de kouwe en warme prikkels.

Naar de kapper gaan (mits het een leuke kapper is).

Je je verheugen op iets leuks, bijvoorbeeld uitkijken naar een vakantie.

Huilen!

Lichamelijke verzorging en optutten.

Daarnaast is het belangrijk dat het endorfinesysteem optimaal functioneert om oxytocine te kunnen activeren. Gezond en uitgebalanceerd eten vermindert de stress uit onze voeding en verbetert de opname van de voedingsstoffen om beter oxytocine te kunnen aanmaken.

 

Nederland Slank

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar onze orthomoleculaire adviezen? Bel ons gerust op of vraag online een gratis consult aan.

Tags: blog

Waarom Nederland Slank?

  • 1 Afvallen zonder honger
  • 2 Snel resultaat
  • 3 Lekker eten
  • 4 Levenslang effect
  • 5 No cure no pay!

Plan hier nu je gratis consult in+

of bel ons op 085 065 7472

  • Consulten door het hele land
  • Consulten in het buitenland mogelijk via skype

CATEGORIEËN

Alle blogs

POPULAIR

RECENT